Fagylaltkészítő gép használata

Első használat előtti lépések

Amikor vadonatúj fagylaltkészítőt veszünk, pár praktikus tennivaló segít abban, hogy a készülék flottul működjön. Ezek az előkészületek megóvnak minket a későbbi bosszúságoktól, és simává varázsolják a fagyikészítést.

1. Vizsgáljuk meg, mi van a dobozban

Először csekkoljuk a csomag tartalmát, hogy minden együtt van-e, aminek lennie kell. Itt a lista:

A csomag tartalma Mennyiség
Fagylaltkészítő gép 1
Használati útmutató 1
Keverőlapát 1
Mérőeszköz 1

2. Olvassuk át az útmutatót

Miután végignéztük a dobozt, feltétlenül pörögjünk végig a használati útmutatón. Ez minden fontos infót tartalmaz, amit a gép beüzemeléséhez tudni kell:

  • A gép összeszerelése
  • Használati óvintézkedések
  • Tisztítási és karbantartási tippek

Ha bármi nem világos, lapozzunk bele a vásárlási útmutatóba további infókért.

3. Mielőtt belevágnánk

Mielőtt élesben kipróbálnánk, alaposan tisztítsuk le a gépet. Ez segít megszabadulni a gyártás során rátapadt szennyeződésektől. Tisztítási tippek:

  • Használjunk sima szappanos vizet
  • Töröljük le kívül-belül puha ronggyal
  • Ne áztassuk a gépet vízbe

További tippekért nézzük meg a tisztítás cikkünket.

4. Állítsuk be a gépet

Állítsuk a gépet egy sima, stabil helyre, ahol bőven van körülötte levegő. Figyeljünk, hogy a közelben legyen konnektor.

5. Próbáljuk ki a hűtőelemeket

Ha a fagyigép hűtőegységgel van felszerelve (mint a kompresszoros gépek), ellenőrizzük, hogy a hűtőelemek jól le vannak hűtve. Más részletekért lapozzuk fel a gyártó utasításait, vagy nézzük meg a kompresszoros fagyigépek részleget.

Ha ezeket a lépéseket követjük, készen állunk a fagylaltkészítési kalandra. Az előkészületekkel garantáltan kisimul majd az indulás, és zökkenőmentesen suhanhat a fagyikészítés.

Hozzávalók előkészítése

Kezdjünk mindent a helyére pakolni, mert ha minden elő van készítve, a munka csak lecsúszik a torkunkon, mint maga a finom jégkrém. Szóval nézzük, mit tegyünk a konyhapultra!

Az alapanyagok kiválasztása

Íme, a finom fagyihoz szükséges cuccok listája:

Hozzávaló Mennyiség
Tej 500 ml
Tejszín 250 ml
Cukor 150 g
Tojássárgája 3 db
Ízesítők (vanília, csoki, gyümölcs, amit csak szeretnél) Tetszés szerint

Friss és minőségi alapanyagok kellenek, hogy a fagylalt mestermű sikerüljön, amire mi is büszkék lennénk.

A hozzávalók előkészítése

  1. Tej és tejszín: Kapjunk egy lábast és melegítsük össze a tejet meg a tejszínt. Fontos: ne hagyjuk felturbózni, lassan, nyugiban!
  2. Cukor: A cukros bűvölet! Keverjük bele a meleg tej-tejszín keverékbe, amíg el nem tűnik a szemünk elől.
  3. Tojássárgája: Keverjük őket simára egy tálban. Majd pár kanálnyi meleg keveréket csapjunk hozzá, és az egész tojásos mixet öntsük vissza a lábosba.
  4. Ízesítők: Vanília? Csoki? Sőt, gyümölcsös kavalkád? Adjuk hozzá, ami csak csábít!

Fagyi Textúrájának Kialakítása

Ha ínycsiklandó, krémes fagyit akarunk a kanalunkon látni, akkor figyeljünk oda ezekre a dolgokra:

Hőmérséklet és Fagyasztás

A fagyi textúráját nagyban meghatározza a hőfok. Akkor érdemes nekilátni, amikor a gép belsejében a hőmérséklet optimálisra süllyedt. Ebben a táblázatban megnézhetjük, miként érdemes a különféle fagyi típusok hőmérsékleti és fagyasztási idejével játszani:

Fagyi Típus Hőmérséklet (°C) Fagyasztási Idő (óra)
Krémes fagyi -6 to -9 45-60
Gyümölcs fagyi -8 to -11 30-45
Sorbet -10 to -12 20-30

Hozzávalók Arányai

A fagyi textúráját az összetevők arányai is erősen befolyásolják. A zsírosabb anyagok, mint a tejszín, krémessé varázsolják a fagyit. A gyümölcsök és a vízalapú anyagok pedig inkább egy könnyed fagyit adnak ki. Nézzünk meg pár példát az ideális összetevő arányokra különféle fagyi típusokhoz:

Hozzávaló Krémes Fagyi (%) Gyümölcs Fagyi (%) Sorbet (%)
Tejszín 60-70 20-30 0
Tej 30-40 10-20 0
Gyümölcs Püré 0 60-80 80-100
Cukor 10-20 10-15 15-25

Levegő és Krémesség

Ahhoz, hogy a fagyi szuper lágy legyen, fontos a habosítás, amihez tejhabosítót is használhatunk. A tejszínt érdemes előtte felverni, mert így több levegőt zárunk bele, és ebben rejlik a fagyink krémessége. Ez a titok a könnyed és puha fagyihoz.

A fagyi textúrájának kialakítása közben próbálgassuk bátran a különféle összetevőket és hőfokokat, hogy olyan élményt kapjunk, amit mindenki élvezni fog.

Hűtési idők és adagolás

Lássuk, hogyan csinálhatunk olyan fagyit, amilyet mindenki szeretni fog.

Hűtési idők

A hűtési idők adják a fagyinknak a varázsát. Milyen fagyit akarunk ma csinálni? Ez bizony a géptől és az alapanyagoktól függ. De itt egy kis útmutató, amit hasznosnak találhattok:

Fagyi típusok Hűtési idő
Krémes fagylalt 20-30 perc
Gyümölcs fagyi 15-25 perc
Joghurttal készült 20-30 perc

Ahogy figyelünk a hűlésre, ne hagyjuk, hogy jéghegyek keletkezzenek, mert az bizony szúrós lenne.

Adagolás

Az adagolás is kulcsfontosságú, ha el akarjuk kerülni, hogy a gépünk túl sokat dolgozzon, és mégis egy jó fagyit kapjunk végeredményül!

Itt egy gyors lista, hogy mennyi fagyiról is beszélünk:

Adag mérete Fagyi mennyiség
Kicsi tálka 100-150 ml
Közepes tálka 150-200 ml
Nagy tálka 200-250 ml

Ne tömjük tele a gépet, hiszen a levegőnek is szerepe van!

Tárolás és fagyasztás utólag

Miután végre elkészítettük a mennyei házi fagyinkat, némi trükk kell hozzá, hogy a hideg finomság megőrizze a fenséges ízét meg a puhaságát. A következőkben megosztjuk veletek, hogy hogyan lehet ezt megoldani legjobban.

Fagylalt tárolásának lépései

  1. Fagylalt beöltöztetése: Az elkészült fagylaltot tegye egy jól zárható dobozba. A levegő kiszorítása szinte varázslatként működik, megőrzi a fagyi remek állagát.
  2. Légkör kizárása: Bizonyosodjunk meg róla, hogy a doboz teteje jól rácuppan. A teteje alá egy kis műanyag fólia is csodákra képes, mielőtt a fedőt rárakjuk.
  3. Címkék: Jegyezzük fel a dobozra, hogy mikor készült és milyen ízű a hónap kedvence. Így könnyen tudni fogjuk, mi rejlik a fagyok alatt.

Fagylalt felhasználása

Mindig hidegen tálaljuk a tárolt fagylaltot. Ha olyan kemény, mint a jég, várjunk 5-10 percet, míg szépen formálható lesz. Ha más módszerekkel is próbálkoznánk, nézzünk be az alternatívák oldalra.

Akár már a fagyasztás előtt jégkrémformákba is önthetjük az anyagot, hogy igazán kreatívan tudjuk majd kínálni. Még több infó a formák részen található.

Ha betartjuk a tárolás és fagyasztás aranyszabályait, minden próbálkozás után egy jó és krémes desszert vár ránk, amit családdal és barátokkal együtt falatozhatunk.

A szerzőről

Shopping Cart